
Solunum Derneği TÜSAD; pnömokokların (zatürre) tüm yaş grupları için ciddi sonuçlara neden olabileceğini belirterek, aşının önemini vurguladı. Risk gruplarında aşılanmanın sürdürülmesini önerdiklerini belirten TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Üyesi Doç. Dr. Huriye Berk Takır, COVID-19 hastalığına yakalanmış bireyler ve temaslılarının da aşı yaptırmasına engel bir durum olmadığını söyledi.
Koronavirüs de dahil olmak üzere, virüslerin solunum yollarındaki önemli savunmayı bozarak diğer bakteri, virüslerin de hava yollarına yapışmasını kolaylaştırdığını dile getiren Doç. Dr. Takır, influenza ve pnömokok aşılarının COVİD-19’a yakalanmayı önlemediğine dikkat çekti ve şu sözleri söyledi: “İkincil; üzerine eklenen infeksiyon riskini azaltmak için salgın devam ederken aşılama faaliyetlerinin de risk gruplarında sürdürülmesi gerekiyor. Ülkemizde çok yaygın olan kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım, bronşektazi, geçirilmiş tüberküloz, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalığı olanlar pnömokok ve influenza virüsünün oluşturduğu hastalıklara çok duyarlı oluyor.
İki yaş altı çocuklar, 65 yaş ve üstü erişkinler, bazı tıbbi durumları olan kişiler ve sigara içenler başta olmak üzere herkesin pnömokoklarla oluşan hastalığı yakalanabileceğini belirten Doç. Dr. Takır, kronik kalp hastalığı (özellikle siyanotik konjenital kalp hastalığı ve kalp yetmezliği), kronik akciğer hastalıkları (astım, KOAH hastaları dâhil), kronik böbrek yetmezliği kronik karaciğer hastalığı, diyabetikler ve bağışıklık sistemi baskılanmış hastalara aşının önerildiğini vurguladı. Nadir bazı hastalıklarda yoğun reaksiyona neden olabildiğini hatırlatan Doç. Dr. Takır, özellikle pnömokok aşılaması öncesi takip eden hekim görüşü alınması gerektiği vurguladı.
Pnömokoklar tehlikeli ama aşısı var
Source link
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.