
Böbrek tübüllerinde ortaya çıkan kanser hücreleri neticesinde oluşan böbrek kanseri renal hücreli kanserdir. Sigara, hipertansiyon, obezite ve hepatit C hastalığı renal hücreli kanseri riskini arttırır. Böbrek kanseri; kemik veya lenf sistemi gibi böbrek ötesi dokulara yayılırsa buna metastaz yapmış böbrek kanseri denilmektedir.
Böbrek Kanseri Metastazı
- Kanser hücreleri böbrek içerisine yayılabilir.
- Kanseri lenf dokusuna yayılabilir.
- Kanser hücreleri kan dolaşımına girerek taşınır ve vücuttaki başka organlara yayılabilir.
Metastaik Böbrek Kanseri Belirtileri Nelerdir?
- İdrarda kan görülmesi
- Sırtın alt tarafında ağrı
- Kilo kaybı
- Yorgunluk hissi
- Yüksek derecelerde ateş
- Ayak bileklerinde şişkinlik
- Gece terlemeleri
Metastatik Böbrek Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
> Laboratuvar Testleri
Sıradan bir idrar tahlili sırasında böbrek kanseri tanısı konulamamaktadır ancak bazı durumlarda idrar tahlili detaylı bir test istenmesi için gerekli işaretleri verebilir. Kanserin diğer organlara yayıldığı durumlarda teşhis idrar tahlli üzerinden de konulabilmektedir. Diğer bir tanı testi ise kan hücrelerinin sayımıdır. Anormal seviyelerdeki kan hücreleri kanser riskini düşündürebilir.
> Görüntüleme Testleri
Tümörün boyutunu ve yerini bulmak için görüntüleme testleri kullanılır. Göğüs röntgeni ve kemik taraması kanserin metastaz yaparak diğer organlara yayılıp yayılmadığının anlaşılmasını sağlayabilir. Ayrıca görüntüleme testleri doktor tarafından uygulanan tedavinin yararlı olup olmadığının takibinde de kullanılabilir.
Metastaz Yapmış Böbrek Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
> Cerrahi Müdahale (Böbrek Kanseri Ameliyatı)
Böbrek kanseri cerrahisi genellikle 1 ya da 2. evre böbrek kanserlerinde uygulanabilmektedir. 4. evredeki böbrek kanserinde kanserli hücreleri kaldırmak için cerrahi yapılabilir. Buna genellikle de ilaç tedavisi de dahildir. Bazı hastalar için, cerrahi yalnızca böbrek içerisine ve vücuttaki başka yerlere metastaz yapan tümör hücrelerini yok etmek için yapılır.
> İmmünoterapi ve Kemoterapi
Cerrahiye ek olarak; immunoterapi ve kemoterapi seçenekleri mevcuttur.
İmmünoterapi, ilaçlar yardımı ile kanserli hücreleri defetmek için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini kapsamaktadır. Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için bir hap ya da enjeksiyon kullanımını içerir. Ancak yan etkileri vardır ve genellikle ameliyat gibi ek tedaviler gerektirmektedir.
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.